19. juni 2025, kl. 15:24
Danske specialister har netop foretaget neutronmålinger på verdens første metalemner 3D-printet rummet - på den internationale rumstation, ISS.
Med støtte fra DTU Construct har de to eksperter i avanceret karakterisering fra Teknologisk Institut Phil Cook og Jonas Okkels Birk udsat de - af den danske astronaut Andreas Mogensen - 3D-metalprintede emner på den internationale rumstation ISS for neutronstråling.
Det er sket ved Institut Laue Langevin, ILL, i Grenoble, Frankrig sammen med blandt andre beamline scientist, Sandra Cabeza og director Ken Andersen, fremhæver Teknologisk Institut.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Målet er at kortlægge restspændingerne i både metallet printet på ISS ved 0G-tyngdekraft og en identisk metalkomponent 3D-printet på jorden ved 1G tyngdekraft, hvorved data kan sammenlignes direkte.
Parterne arbejder stadig på at færdigbehandle data, men oplyser, at de allerede nu har opserveret forskelle mellem de to komponenter.
Det gælder ikke mindst mellem de forskellige ’ben’ i testkomponenten, som rummer tre forskellige søjlegeometrier: én lige, én vinklet og én buet.
Baggrunden er ikke mindst et ønske om at undersøge eventuelle restspændinger.
I vægtløshed køler emnet anderledes. Da der ikke er nogen tyngdekraft, stiger varm luft ikke opad. Derfor er den naturlige konvektion og dermed køling helt anderledes. Det giver en helt anden varmebehandling, som påvirker metallets mikrostruktur.
Ifølge specilist inden for restspændinger på Teknologisk Institut Nikolaj Henriksen analyseres metalemnernes restspændinger på en neutronfacilitet for at sikre, at materialet ikke revner, bliver svagt eller deformerer uventet.
Det er vigtigt at kontrollere for restspændinger, fordi de påvirker sikkerhed, kvalitet, holdbarhed, levetid og økonomi i produktionen, uddyber han.
Rummissionen er et samarbejde mellem DTU Space, European Space Agency - ESA og Airbus, som har leveret 3D-printeren til ISS.