1. juli 2025, kl. 07:58
Trepartsaftalen for international arbejdskraft, der vil gøre det nemmere for virksomheder med overenskomst at tiltrække international arbejdskraft, vækker glæde hos DI.
Regeringen har præsenteret en aftale for international arbejdskraft, der vil gøre det nemmere for virksomheder med overenskomst at tiltrække international arbejdskraft, og det mødes med tilfredshed hos DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen:
"Vi er meget glade for, at den nye certificeringsordning endelig er på plads. Der er blevet knoklet på at finde en løsning gennem det meste af denne regeringsperiode, og der er grund til at rose politikere og arbejdsmarkedets parter for at finde en model, som mange kan bakke op om," siger Lars Sandahl Sørensen, som videre peger på, at Danmark kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år, hvor der kommer langt færre mennesker i den erhvervsaktive alder:
"Derfor skal vi modernisere og effektivisere vores arbejdsmarked, vi skal uddanne os og gøre brug af moderne teknologi, ja, vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at alle danskere har et arbejde at stå op til. Men selv der kommer vi ikke i mål, og derfor er der samtidig brug for flere kolleger fra udlandet," siger Lars Sandahl Sørensen, og fortsætter:
"Der er et stort potentiale i at rekruttere medarbejdere på den nye ordning. Vi har også en tro på, at ordningen vil få en lidt større indvirkning, end tallene umiddelbart viser. Så lad os nu få implementeret ordningen og følge udviklingen".
Han peger på, at man tidligere har set med for eksempel den supplerende beløbsordning, at der kom flere hertil, end man i første omgang havde troet:
"Den nye ordning åbner jo for arbejdskraft fra 16 lande og giver danske virksomheder adgang til et arbejdsmarked på et par milliarder lønmodtagere. Derfor er potentialet nok også større, end man lige kan regne på – særligt i perioder, hvor der er meget lav ledighed i Danmark," siger DI-direktøren, og fortsætter:
"De internationale medarbejdere har så stor betydning for Danmark. Ikke mindst for de opgaver de løser for os alle sammen i både produktion og pleje, i service og sundhed, ja, alle steder, men også fordi de bidrager med over 300 mia. kr. om året til den danske økonomi. De er med til at styrke vores råderum, udvikle vores arbejdspladser og passe børn og ældre. De er helt uundværlige".
Det giver mening for DI, at ordningen er baseret danske overenskomster under DA, FH, AC og de offentlige organisationer:
"Det er afgørende, at de nye medarbejdere kommer her til på overenskomstmæssige vilkår. Vi har i Danmark en lang tradition for gode overenskomster og ordnede vilkår, og derfor er det oplagt at lade ordningen følger de aftaler, som arbejdsmarkedets parter i forvejen har med hinanden," siger Lars Sandahl Sørensen.