Teknovation Logo






www.teknovation.dk > Spåntagende metalbearbejdning
  • Cookies politik
  • English
 

Millionbevilling til grønt løft ved EUC Sjælland

  • Moderne smede skal både kunne svejse selv og betjene avancerede CNC-maskiner. Det gavner effektiviteten og reducerer materialespildet.

22. april 2025, kl. 10:38 

3,79 millioner kroner i støtte fra Tietgenfonden skal nu realisere et projekt ved EUC Sjælland, hvor man vil klæde fremtidens faglærte på til en industri, hvor bæredygtighed og avanceret teknologi går hånd i hånd.


Når fremtidens industriteknikere, smede samt blandt andet mekanikere bliver udlært fra EUC Sjælland i Næstved, vil det være med kompetencer i bagagen, som dansk erhvervsliv i høj grad efterspørger, fremhæver EUC Sjælland, som netop har søsat projekt Grønnere faglærte til fremtidens industri.

Projektet skal ruste eleverne fra skolens industrifag til en virkelighed, hvor grøn omstilling og teknologisk udvikling smelter sammen. Projektet indebærer en gennemgribende opgradering af skolens maskinpark med moderne og højteknologisk udstyr samt efteruddannelse af Industricentrets faglærere i ESG, bæredygtighed og seneste teknologi.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Initiativet har været længe undervejs, og det glæder chef for EUD-uddannelserne, Ole Holm, at skolen nu endelig kan løfte sløret for det:

"Industrien efterspørger i høj grad medarbejdere, der kan håndtere avanceret teknologi og tænke i bæredygtige løsninger. Med den her opgradering får vores elever praktisk erfaring med det udstyr og de processer, de vil møde ude i virkeligheden - fra robotstyret laserskæring til fejlfinding på elbiler," siger han, og tilføjer:

"EUC Sjælland har gennem flere år haft fokus på at uddanne faglærte til den grønne omstilling, og det her projekt er et vigtigt skridt i den retning".

Det ambitiøse projekt har et samlet budget 5,6 millioner kroner, hvoraf de 3,79 millioner er bevilget af Tietgenfonden, som arbejder for at fremme virkelyst og vækst i erhvervslivet - med særligt håndværksfagene i fokus.

Industrien står i dag for omkring 13 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger. Derfor er det afgørende, at fremtidens faglærte har teknologiske færdigheder og stor forståelse for bæredygtighed - samt evnen til at kombinere de to.

Projektet tager netop fat i den udfordring og omfatter elever fra smede-, industritekniker-, personvognsmekaniker- og maskinmesteruddannelserne på EUC Sjælland.

Med opgraderingen af Industricentret får eleverne adgang til udstyr, der matcher den nyeste teknologiske udvikling i industrien - herunder robotstyret laserskæring, CNC-maskiner og digitale fræsemaskiner. Personvognsmekanikerne får mulighed for at arbejde med flere elbiler og avanceret måleudstyr, som gør dem i stand til at træne deres færdigheder på fremtidens køretøjer - blandt andet med fokus på energioptimeret kørsel.

Samtidig kan eleverne se frem til at blive undervist af faglærere, der er helt opdaterede med den nyeste viden om bæredygtighed og ESG i industrien. Lige inden sommerferien gennemfører Industricentrets knap 20 faglærere nemlig et todages kursus med særligt fokus på, hvordan den teoretiske viden kan omsættes og integreres i den praktiske undervisning.

"Et kursus af den type, vi finder nødvendigt, findes ikke i dag. Derfor er det en del af projektet, at vi - i samarbejde med eksterne eksperter - udvikler et efteruddannelsesforløb, der er skræddersyet til faglærere på en erhvervsskole, og som har til formål at klæde lærerne på til at omsætte og videreformidle den nye viden i deres undervisning," fortæller Ole Holm.

Selve projektet Grønnere faglærte til fremtidens industri løber over de næste to år, men forventes at have effekt og relevans i mange år frem. For at sikre størst mulig værdi og varig forankring evalueres projektet løbende, og erfaringer deles aktivt med andre erhvervsskoler og faglige miljøer.

"Jeg vil gerne opfordre alle med interesse for teknologi, bæredygtighed og industriens udvikling til at følge med i projektet. Vi kommer til at generere masser af viden undervejs, som forhåbentlig også kan komme andre til gavn," siger Ole Holm.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik