Virksomheden Compsoil har ved at udskifte kran og klo på et automatiseret sorteringsanlæg fået lettere ved at genanvende industrielt plastaffald. I et MADE-projekt, hvor Compsoil også har fået bistand fra Teknologisk Institut, er opnået gode resultater med AI og hyperspektralt kamera.
Et projekt gennem Manufacturing Academy of Denmark, MADE, og med hjælp fra Teknologisk Institut, har gjort Compsoil i Hobro klogere på, hvordan de med kunstig intelligens, AI, og avanceret billedteknologi kan genanvende mere end dobbelt så meget plastaffald, og dermed reducere CO2-udledningen markant.
Målet med projektet er at genanvende mere end dobbelt så meget plast, og dermed snakke genbrug af 10.000 tons plast, hvor man hidtil kun har formået at genbruge mellem 3.000 og 4.000 tons. Ved udsorteringen af det, vil det være muligt at komme op og spare over 20.000 tons CO2 om året.
I MADE-projektet fik Teknologisk Instituts seniorspecialist François Picard netop det til opgave. Her testede han en løsning med brug af AI og et hyperspektralt kamera, som med infrarøde bølgelængder kan identificere plast og forskellige plasttyper i en affaldsstrøm:
“Det bliver mere og mere rentabelt at bruge den slags teknologi i sorteringssammenhæng. Teknologien eksisterer allerede, men det er virkelig dyrt, og normalt er der tale om større udstyr,” siger François Picard, som også testede forskellige gribere til at opsamle plasten.
Den samlede løsning blev testet med en bestemt plasttype – de mørktonede, som Compsoil var mest bekymret for om kunne udsorteres automatisk. Testen levede op til Compsoils håb om at kunne udsortere dobbelt så meget plast. Samtidig viste det sig, at den udsorterede plasttype var renere – altså at der var færre fejl med iblanding af andre plasttyper – end når Compsoil manuelt hidtil har udsorteret.
Derved er det ikke bare en fordobling af genanvendt plast og store CO2-besparelser, men også en renere plast, som kan anvendes til flere ting i den anden ende af et anlæg med AI og hyperspektralt kamera.