Teknovation Logo






 

DTU åbner Climate Challenge Laboratory

  • Hvert sekund leverer computermodeller og machine learning algoritmer i CAPeX de bedste bud på nye materialer. Herefter udfører automatiserede synteserobotter komplekse kemiske reaktioner i et tilsvarende højt tempo og med høj præcision og effektivitet, fremhæver DTU. Billede: DTU

22. november 2024, kl. 15:12 

En netop åbnet forskningsbygning på DTU i Lyngby, døbt Climate Challenge Laboratory, skal samle energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer og sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af materialer, der kan producere og lagre grøn energi, meddeler DTU.


Med 10.000 nybyggede kvadratmeter byder Climate Challenge Laboratory på DTU i Lyngby på laboratorier og lokaler, der er indrettet med henblik på at skabe de bedste betingelser for forskning, spontane møder og samarbejde mellem forskerne, fremhæver univeritetet.

Ifølge DTU’s dekan for bæredygtighed, diversitet, inklusion og talentudvikling, samt internationale strategiske samarbejder Christine Nellemann, har ønsket været at skabe et levende videnskabeligt univers, der kan rumme en betydelig forskningsindsats i materialer til Power-to-X-teknologier.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Der er nemlig et stort behov for at finde frem til effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer til bæredygtige processer, der kan høste, omdanne og lagre elektrisk energi fra vedvarende energikilder, uddyber hun.

Nærmere bestemt breder forskningen sig over en række fagområder fra teoretisk forskning i elektrokatalyse til forskning i energimaterialer, der kan anvendes i solceller eller elektrolyseceller, som udnytter elektricitet til at omdanne vandmolekyler til flydende brændstoffer som brint.

Af andre forskningområder fremhæves biologiske organismer og enzymer, der kan omsætte CO2 fra luften til brændstoffer og gas, mens andre igen udvikler særlige typer af batterier, kunstgødning og kemikalier og en række andre produkter uden brug af fossile råstoffer.

Blandt andet rummer bygningen forskningsfaciliteten E-MAT, der undersøger materialer i et lukket kredsløb.

Materialerne placeres i et beskyttet miljø i en atmosfære, hvor ilten er erstattet af argon-gas i stedet for luft – en såkaldt inert atmosfære, hvor kemiske reaktioner kan kontrolleres nøje uden påvirkning fra ilt eller andre gasser.

Faciliteten er den første af sin art i Nordeuropa og består af 15 handskebokse, der er forbundet og omfatter en klynge af vigtigt udstyr. Her kan forskerne anvende topmoderne metoder, som gør det muligt at kontrollere materialernes overflader og grænseflader på atomar skala og sikre håndtering af sarte materialer.

Et fælles vilkår for forskerne er, at det i gennemsnit tager 20 år at udvikle materialer til den grønne omstilling. Og det er der ikke tid til, hvis verdens lande skal kunne nå at udbygge en ny bæredygtig energiforsyning, der gør det muligt at leve op til FN’s målsætning om at reducere CO2 udledningen med 90 procent inden 2040.

”Vi har ikke 20 år - vi har fem. Så der skal helt nye metoder og samarbejdsformer i brug som dem vi forsøger at skabe i Climate Challenge Laboratory og Pioneercenteret,” konstaterer professor på DTU og leder af Pionercenteret CAPeX Tejs Vegge.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik