5. december 2024, kl. 09:44
DTU-professor Daniela Pigosso vil med forskningsprojektet Reboundless ændre samfundets tilgang til bæredygtig produktion og forbrug. For dette modtog hun i november Grundfosprisen 2024.
Grønne innovationer kan ende med at øge miljøpåvirkningen, hvis de ikke tager højde for ændringer i forbrugsadfærden.
Det konstaterer DTU-professor Daniela Pigosso, der har brugte en stor del af sit arbejdsliv på at undersøge netop dette paradox, og senest er hun blevet tildelt Grundfosprisen 2024 for sit arbejde med design for absolut bæredygtighed.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
Ifølge DTU, fremhæver hun tre eksempler so fremkomsten af LED-lys, ølflasker lavet af et genanvendeligt materiale, der samtidig kan nedbrydes i naturen, og apps mod madspild.
Trods de umiddlbare ressourcegevindster, så har deres fremkomst gjort, at der købes flere LED-lamper end før, de bionedbrydelige ølflasker ender som affald og madspildsapps giver i realiteten kun giver få incitamenter til at reducere madspild.
I forskningen er de negative adfærdsmæssige konsekvenser blevet døbt 'reboundeffekter' og kvantificeret. Nærmere bestemt udligner de 47 procent af de potentielle bæredygtighedsgevinster.
Over de seneste 15 år har Daniela Pigosso aktivt hjulpet mere end 900 virksomheder i Danmark og udlandet med at omstille sig til bæredygtighed gennem bedre design.
Derudover har hun været mentor for tusindvis af studerende og medvirkende til at øge fokus på bæredygtighed på DTU’s uddannelsesretning Design og Innovation.
Med Grundfosprisen-prisen fulgte et forskningslegat på 750.000 kroner og en personlig anerkendelse på 250.000 kroner.