9. april 2025, kl. 14:02
Forskere, virksomheder og andre brancheeksperter vurderer i interview-baseret rapport Danmarks potentiale som kvantenation. Der er enighed om, at kvanteteknologi kan blive en transformerende kraft på tværs af industrier og en styrkeposition, men eksperterne peger også på, at det kræver handling nu.
Danmark har alle forudsætninger for at blive en af de ledende kvantenationer – men, kun hvis der handles hurtigt, lyder hovedkonklusionen i en rapport, som GTS-institutterne Danmarks Nationale Metrologiinstitut, DFM, og FORCE Technology står bag; ’Quantum Technology – Current Status in Denmark’. Rapporten bygger på interviews med mere end 30 aktører på kvanteområdet på tværs af forskningsinstitutioner, virksomheder, fonde og myndigheder. Og der er stor enighed om potentialet:
”Danmark har allerede et stærkt kvanteforskningsmiljø, og der er ingen tvivl om, at kvanteteknologi kan blive en transformerende kraft på tværs af industrier som biovidenskab, energi, forsvar, telekommunikation, software, transport, instrumentering og finans,” siger direktør Michael Kjær fra DFM.
Rapporten peger også på en række udfordringer, der kan påvirke Danmarks evne til at udnytte disse muligheder. Med udgangspunkt i regeringens nationale kvantestrategi og baseret på aktørernes egne erfaringer giver rapporten et reelt billede af, hvordan det går med kvantestrategien, og hvor man er udfordret.
Der er blandt andet mangel på specialiseret arbejdskraft inden for kvanteteknologi, fremgår det af analysen. Samtidig er det svært at tiltrække risikovillig kapital til komplekse teknologier, der har lang vej til markedet. Ved at håndtere udfordringerne og drage fordel af de eksisterende styrker kan Danmark udnytte det store potentiale i kvanteteknologier og fastholde en førende position inden for den kvantemæssige udvikling.
Testfaciliteter bør ifølge rapporten også indgå som en vigtig del af de fremtidige strategiske implementeringer. Her kan særligt GTS-institutterne gøre en forskel, som bro mellem akademia, startup over til virksomhederne, for eksempel via resultatkontrakter. Det må forventes at kræve yderligere investeringer fra staten, hvis man ønsker at holde på virksomhederne, og de skal skalere i Danmark og ikke uden for EU.
”Med al ny teknologi følger usikkerheder og dilemmaer, og vi skal kunne teste og dermed garantere, at nye kvanteløsninger er sikre og effektive. Kvanteteknologier skal i begyndelsen kunne fungere med for eksempel eksisterende elektronik og være kompatible med det. Udvikling af specialiserede test- og demonstrationsfaciliteter bliver derfor helt afgørende, ligesom standardisering – især inden for kvantekryptering, fotonik, sensorer og kvanteterminologi – kan være med til at sikre skalerbarhed og sikkerhed. Og så skal der udvikles certificeringsprocesser, så vi kan få løsningerne hurtigt på markedet,” siger Brian Lohse fra FORCE Technology.
Analysen er støttet af Dansk Standard og Uddannelses- & Forskningsministeriet.