1. maj 2025, kl. 09:56
Cleanship-projektet har installeret nyudviklet sensorteknologi på handelsskib, der for første gang muliggør præcis måling af sodpartikel-udledninger under rigtige sejladsforhold, oplyser seniorprojektleder Julie Tølbøl Rasmussen, Teknologisk Institut, som er projektleder for Cleanship.
Et aktuelt dansk miljøprojekt har nået en vigtig milepæl i bestræbelserne på at reducere skibsfartens klimapåvirkning. På skibet Falstria Swan fra rederiet Uni-Tankers er der nu installeret avancerede sensorer, der kan måle udledningen af blandt andet sodpartikler i realtid - en teknologi, der er afgørende for at mindske skibsfartens miljøbelastning.
"Det er et betydningsfuldt skridt for Cleanship-projektet. Med denne teknologi kan vi levere konkret viden, der både hjælper operatører med at reducere udledninger og sikrer overholdelse af fremtidige reguleringer," siger Teknogisk Institut-seniorprojektleder Julie Tølbøl Rasmussen, der også er projektleder for Cleanship-projektet.
Annonce - artiklen fortsætter under banneret
To emissionssystemer fra virksomheden Green Instruments er installeret på skibet. Den ene måler specifikt sodpartikler, mens den anden overvåger andre centrale udledninger som CO2 og NOx. NOX er kvælstofoxider, der dannes ved forbrænding og bidrager til luftforurening og dannelsen af smog og syreregn.
"De realtidsdata, vi nu indsamler, er afgørende for at forstå, hvordan vi kan reducere sodpartikel-udledninger - ikke bare på dette skib, men i hele industrien," forklarer udvikllingschef Sonny Bækdahl Trudslev, Green Instruments.
Systemet er fuldt integreret med skibets driftssystemer og tracker nøglefaktorer som brændstofforbrug, motorbelastning og vejrforhold. Det giver et komplet billede af, hvordan forskellige tiltag på skibet påvirker udledningerne under reelle sejladsforhold.
Det tre-årige Cleanship-projekt løber til og med 2026, og ledes af Teknologisk Institut i samarbejde med partnerne Uni-Tankers A/S, Green Instruments, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, Danske rederier og Danske maritime. Projektet støttes af Miljøstyrelsens MUDP-program med 18 millioner kroner.