Teknovation Logo
robot

 
  • 30 procent af danske produktionsvirksomheder ser et potentiale i metal 3D-print, men i 2018 var kun
    3 procent gået i gang med teknologien. Det er for lidt, hvis dansk industri skal bevare sin konkurrenceevne, lyder det fra DI. Teknologisk Institut ønsker med det de nye rammer for Center for Industriel 3D-print at accelerere udviklingen. Her klipper direktør for Teknologisk Institut, Søren Stjernqvist (t.v.), og Aarhus borgmester, Jacob Bundsgaard, snoren til det den nye lokaler for centret.

9. oktober 2019, kl. 10:33 

3D-metalprintcenter til næste niveau

Tirsdag åbende Teknologisk Instiut GTS-instituttets 3D-metalprintcenter i nyistandsatte lokaler, der skal skabe det rette flow i produktionen.


Efter i et par år at have installeret udstyr til 3D-metalprint i midlertidige lokaler, kunne Teknologisk Instituts Center for Industriel 3D-print tirsdag for over 100 gæster præsentere nye lokaler, der er optimeret til at opnå ambitionerne om at skabe en industrie 4.0-produktionslinje.

GTS-instituttets mål er at give danske virksomheder bedre mulighed for at stifte bekendtskab med 3D-print i metal og komme i gang med teknologien, hvilket de nye faciliteter vil hjælpe væsentligt med, fremhæves det.

På dagen var der præsentationer fra Grundfos, Marel og den globale rådgivningsvirksomhed Gartner. Og sammen med borgmester for Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaards, klippede direktør for Teknologisk Institut, Søren Stjernqvist, snoren til de nye lokaler.

Center tilbyder ud over selve produktionen af 3D-printede emner i metal også uddannelseskurser i teknologien. Desuden huser lokaliteten 3D-printsatsningen AM-LINE 4.0, der er et samarbejde med blandt andre Grundfos og Danfoss, støttet af Innovationsfonden.

Blandt de interessenter, der hilser udbygningen velkommen, er DI, som ser store muligheder i, at flere danske virksomheder går i gang med 3D-print i metal – eller som minimum begynder at opbygge viden omkring teknologien:

"Vi håber, at det nye center kan inspirere flere danske virksomheder til at se potentialerne i 3D-metalprint og give dem lyst til selv at prøve kræfter med den nye teknologi. Det kan være en god måde at lave fleksible produkter og hurtig levering for danske fremstillingsvirksomheder," udtaler digitaliseringspolitisk chef i DI, Christian Hannibal, ifølge TI. 

Nærmere bestemt gør 3D-metalprint, hvor emner i eksempelvis stål, aluminium og titanium printes ud fra en digital CAD-tegning, det muligt for virksomheder at tilbyde mere individuelle eller fleksible produkter. Samtidig bidrager teknologien med nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, samt gør virksomhederne i stand til at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines, lyder det fra TI.

Sidste år installeredes to State-Of-The-Art 3D-metalprintere fra den tyske producent SLM Solutions i Lübech, leveret af Flextek A/S, hos TI. De blev kombineret med to ældre 3D-metalprintere fra producenten Realizer, der i 2017 blev overtaget af værktøjsmaskinproducenten DMG Mori. Herudover er der siden blevet suppleret med periferiudstyr til pulverhåndtering, varmebehandling og efterbearbejdningsprocesser såsom glasblæsning og afkortning, samt moderne kvalitetssikringsudstyr.

"Vi har en opgave med vores nye center at vise virksomhederne, hvor langt teknologien er kommet. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden kan i dag lade sig gøre i en ordentlig kvalitet og til en pris, der er konkurrencedygtig med traditionelle fremstillingsmetoder," siger sektionsleder hos TI, Jeppe Skinnerup Byskov, og tilføjer:

"Det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år. Til gengæld er manglen på viden en reel udfordring, og vi kommer til at have stor fokus på at løfte vidensniveauet i virksomhederne."


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik