Teknovation Logo
robot

 
  • "Vi ser blandt andet på 3D-printerens procesparametre, altså hvad der sker, hvis maskinens laserpower falder over tid. Påvirker det de producerede emner, og hvordan sikrer vi løbende kalibrering, så kvaliteten opretholdes? Vi analyserer også metalpulverets sammensætning, kigger på materialernes mikrostruktur og vurderer herudfra, hvordan emnet vil performe," siger Søren Jepsen Mark.

15. oktober 2019, kl. 15:34 

Bedre kvalitetsstyring af 3D-metalprint

Teknologisk Institut har fået støtte til resultatkontraktprojektet 'Additive Manufacturing til industriel produktion' med henblik på at udvikle viden og opbygge kompetencer omkring kvalitetsstyring og -kontrol.


Med resultatkontraktprojektet 'Additive Manufacturing til industriel produktion', der er målrettet 3D-metalprint, sigter Teknologisk Institut på at skabe fælles rammer for kvaliteten af den stadigt stigende mængde af 3D-printede emner, der produceres i Danmark.

"I projektet er vi i gang med et studie, hvor vi tester, hvordan de forskellige printerparametre opfører sig, hvis vi ændrer på dem for at optimere produktionen. Vi ser eksempelvis på, hvad der sker, hvis vi skruer op for hastigheden på laseren, eller hvis vi øger afstanden mellem laserbanerne," siger TI seniorkonsulent, Søren Jepsen Mark, og fortsætter:

"Vores tests skal sikre, at kvaliteten altid er i top, uanset hvilke emner, vi producerer."

Ifølge seniorkonsulenten, er målet med studiet at udvikle en QA-database. Her skal de fejl registreres, som kan opstå under produktionen og dermed få indflydelse på materialerne efterfølgende. Databasen vil dermed være et stort skridt på vejen mod fælles standarder for 3D-print i Danmark, påpeger han.

Hvor der findes en række standarder for kvalitetsstyring af traditionelt producerede emner i eksempelvis metal, findes der på verdensplan endnu kun få grundlæggende standarder til 3D-printede emner med 12 aktive standarder og yderligere 21 er på vej.

Ikke sådan, at det er et udtryk for, at der er problemer med kvaliteten af 3D-print, men, snarere at der er tale om en naturlig modningsproces, hvor standarderne nu er under udvikling, lyder det fra seniorkonsulenten.

Når det er sagt, er det dog stadig vigtigt at have fokus på at teste og dokumentere kvaliteten af 3D-printede emner. Især når der er tale om kritiske komponenter. Præcis som man gør med komponenter fremstillet på konventionel vis, understreger han:

"Kritiske komponenter kan eksempelvis være motorkomponenter til køretøjer, der kan havarere og skabe omfattende skader, hvis alle dele ikke fungerer optimalt. Derfor arbejder vi målrettet på at udvikle kravspecifikationer til 3D-print," konstaterer Søren Jepsen Mark.

Projektet er støttet af Styrelsen for Forskning & Uddannelse og foregår i perioden 2019 til 2020, fremhæves det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik