Teknovation Logo
robot

 
  • 3D-print er en teknologi, hvor et emne produceres fra bunden ved at bygge lag på lag. Officielt er det Additive Manufacturing, AM, hvilket frit oversat er "tilsætningsproduktion", men populært bare kaldes 3D-print.

18. maj 2022, kl. 13:12 

Videregående uddannelse i 3D-print

IBA Erhvervsakademi Kolding kan efter sommerferien åbne for uddannelsen af de første professionsbachelorer inden for Additive Manufacturing, AM, eller bare industriel 3D-print. Det bliver den første uddannelse af sin art i Danmark.


Når den danske astronaut Andreas Mogensen næste gang rejser ud i rummet, har han en 3D-printer med på rejsen. Planen er, at han skal afprøve at printe metaldele i vægtløs tilstand. For 3D-print er uden tvivl en nøgle til fremtiden. Det gælder både på en rummission og for tusindvis af virksomheder verden over. Derfor glæder det også Morten Bjørn Hansen, direktør hos Business Kolding, at IBA Erhvervsakademi Kolding efter sommerferien åbner for uddannelsen af de første professionsbachelorer inden for industriel 3D-print. Det er den første uddannelse af sin art i Danmark;

"Alle produktionsvirksomheder kommer til at forholde sig til 3D-print inden for de kommende år," fastslår Morten Bjørn Hansen.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Han bakkes op af en grundig rapport, som Business Kolding har fået lavet. Den undersøger behovet for uddannelse i 3D-print hos virksomheder som blandt andre LEGO, Danfoss, Alfa Laval, Grundfos og Velux. I alt 155 virksomheder har deltaget i analysen. Halvdelen anvender allerede teknologien i dag, og endnu flere forventer, at 3D-print bliver en del af deres hverdag i løbet af få år.

"Derfor er der grund til at få oprettet den nye uddannelse på IBA for at prøve af, om ikke vi kan blive førende inden for en ny måde at tænke produktion på i Danmark," siger Morten Bjørn Hansen.

Han påpeger, at tiden lige nu er ideel – ganske vist på en trist baggrund. Men både coronakrisen og krigen i Ukraine har vist, hvor sårbar virksomhederne er, når det gælder forsyningssikkerhed:

"Det havde man ikke tænkt så meget over for bare tre eller fire år siden. Men forsyningssikkerhed er blevet en ekstra linje på regnearket i mange virksomheder, siger Morten Bjørn Hansen og nævner selv et eksempel":

"Vi har jo set, at en stor bilproducent som BMW er blevet ved med at kunne levere biler under coronakrisen, fordi mange af deres komponenter bliver 3D-printet i Tyskland, mens andre konkurrenter har været afhængige af at få leveret bildele fra Østen".

På den kommende uddannelse lærer de studerende en række teknikker inden for 3D-print. De lærer både at analysere, designe og konstruere, og de får indsigt i et område, der er under konstant udvikling i disse år.

"Personligt synes jeg, det må være fascinerende for de unge at komme til at arbejde med de nyeste teknologier. Og jeg er ret sikker på, at hvis man får den her viden, så vil man stå stærk på arbejdsmarkedet både herhjemme og i udlandet. Vi ved, at 3D-print blandt andet er meget efterspurgt i lande, der producerer biler og fly, så hvis man drømmer om en international karriere, er IBA’s uddannelse et godt bud på at komme videre," siger Morten Bjørn Hansen. En vurdering, som IBA’s rektor Niels Egelund er ganske enig i. Og han kan næsten ikke kan vente til akademiet optager de første studerende til sommer:

"Vores helt egen 3D-print-uddannelse er blevet til i tæt samspil med erhvervslivet, hvor man efterspørger kompetencer på området. 3D-print uddannelsen kommer derfor til at spille en vigtig rolle i forhold til at skaffe virksomhederne den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for. Og selv om det første hold studerende først begynder i slutningen af august, har der allerede været en fantastisk interesse for den nye uddannelse fra medier, virksomheder og erhvervsorganisationer".


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik