Teknovation Logo
robot

 
  • Efter afsluttet dataindsamling og analyse, vil parterne have en bedre idé om, hvilke arbejdsforhold der er afgørende for hudeksponering med epoxy. Systemet testes på Siemens Gamesa gennem en række undersøgelser, der skal gentages senere for at sikre et reelt sammenligningsgrundlag, konstateres det.

5. december 2019, kl. 14:03 

Forskningsprojekt skal forebygge eksem forårsaget af epoxy

Aarhus Universitetshospital, ingeniørvirksomheden Vector Engineering samt vindmølleproducenterne Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems skal gennem et forskningssamarbejde sikre et bedre arbejdsmiljø for alle, der arbejder med epoxy, fremhæver Plastindustrien.


I kompositindustrien og andre brancher, hvor der anvendes epoxy, er der i en årrække arbejdet med at hindre gener fra eksponering til epoxy, fremhæver brancheorganisationen Plastindustrien.

Blandt andet er der foretaget ændringer med nye arbejdsprocedurer, lovligtig uddannelse og forsøg med nye teknologier for at forebygge epoxyallergi og eksem, påpeges det.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Men trods tiltagene, er industrien ikke kommet i mål endnu.

Med henblik på at finde en løsning fik læge og ph.d. studerende ved Arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital, Alexandra G. Christiansen, en ide til en ny fremgangsmåde.

I og med at epoxy er selvlysende, når der tilsætte et fluorescerende sporingsstof, og bliver synligt, når det belyses med ultraviolet (UV) lys, havde hun en retning at gå efter.

Løsningen blev at udvikle en transportabel kabine, der ved hjælp af UV-lys kan afsløre og registrere epoxy på huden helt ned til størrelsesordenen en gange en millimeter. Og eventuelle eksponeringer skulle løbende registreres og kvantificeres med en digital billedbaseret software.

"Vi vil gøre epoxy målbart og synligt, hvis stoffet kommer på huden ved hjælp af fluorescensvisualisering. Dette vil gøre os i stand til at registrere, om medarbejdere, som arbejder med epoxy, bliver eksponeret, afdække arbejdsforhold, som er forbundet med øget risiko for eksponering og give umiddelbar feedback til medarbejderne, så de løbende kan træne optimale arbejdsgange," siger Alexandra G. Christiansen.

Forskningsprojektet, der foregår sammen med ingeniørvirksomhed Vector Engineering, vil gennem de næste to år følge omkring 200 medarbejdere fra Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, som begge producerer vindmøllevinger i epoxy.

I perioder vil medarbejderne registrere arbejdsprocedurer og undersøge om deres hud er blevet eksponeret for epoxy via UV-metoden. Medarbejderne vil løbende blive undersøgt for eksem og testet for allergi for de epoxyprodukter de arbejder med.

"Det er helt afgørende for vores forskningsprojekt, at vi, takket været samarbejdet med Siemens Gamesa og Vestas Wind Systems, har adgang til et stort antal medarbejdere. Projektet vil føre til et uhyre vigtigt nyt redskab, der kan få afgørende betydning i arbejdet med at skabe et bedre arbejdsmiljø på arbejdspladser, hvor der er større eller mindre risiko for at blive udsat for epoxy," konstaterer Alexandra G. Christiansen.

Projektet skal være gennemført i 2021, og metoden er enkel at anvende. Hvis projektet er succesfuldt, vil metoden nemt kunne overføres til andre brancher, der arbejder med epoxy, konstaterers det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik