Teknovation Logo
robot

 
  • Covid-19-krisen har lukket for adgangen til den globale markedsplads, hvilket truer eksportvirksomhedernes livsgrundlag. Den udvikling skal Danmark være på forkant med, understreger DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen. (Foto: Thomas Arnbo)

25. maj 2020, kl. 10:06 

20 DI-forslag der kan redde eksporten

De aktuelt lukkede landegrænser, og adgangen til Danmarks vigtigste eksportmarkeder iøvrigt, grundet Covid-19-krisen, fører nu til, at DI vurderer, at dansk eksport vil falde med 13 procent i 2020. Derfor lancerer DI 20 konkrete forslag til, hvordan eksporten kan reddes under og efter krisen.


Det begynder at tynde ud i ordrebøgerne hos danske eksportvirksomheder, der i de kommende kvartaler vil se effekten af flere måneders nedlukning – ikke bare i Danmark, men også på en lang række markeder i udlandet, som flere tusinde danske eksportvirksomheder og deres 845.000 medarbejdere er afhængige af, påpeger DI's administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen:

"Danmark er en lille og åben økonomi, som er dybt afhængig af eksport, der er den vigtigste drivkraft for den økonomiske vækst i Danmark. Coronakrisen har lukket for adgangen til den globale markedsplads, efterspørgslen falder dramatisk, og mange eksportvirksomheders livsgrundlag er truet. Den udvikling skal vi være på forkant med," siger Lars Sandahl Sørensen. 

Otte ud af ti eksportvirksomheder regner med massive tab i 2020, der vil tage flere år at indhente. DI’s 20 konkrete eksportforslag er derfor skræddersyet til både at hjælpe her og nu og på lang sigt, så vi værner om vores konkurrenceevne og dermed sikrer, at danske virksomheder står så stærkt som muligt efter krisen, påpeger DI-direktøren

På kort sigt skal Udenrigsministeriet bruge alle ressourcer på at fremme eksporten. Nye skatte-, moms- og toldtiltag skal frigive nødvendig likviditet, og der er desuden brug for at understøtte forskning og udvikling samt fjerne eksportbarriere i EU og genoprette det indre marked, mener Lars Sandahl Sørensen:

"Mere end en tredjedel af eksportvirksomhederne forventer først at være tilbage til normal eksportomsætning i 2022 eller senere. Det er en dyster prognose, der kun bliver værre så længe grænsebommene er nede, og flyene er parkeret på jorden. Danmark har fået kontrol over coronavirusset hurtigere end i mange andre lande, og det forspring skal vi bruge til at fremme dansk eksport," siger Lars Sandahl Sørensen.

Virksomhedernes salg til udlandet har fået større og større betydning for dansk økonomi, da en stigende andel af beskæftigelsen og væksten i Danmark kommer fra eksport. Derfor rammer den store nedtur i eksporten hårdere i dag, end den ville have gjort for mellem 20 og 30 år siden.

"Godt 845.000 danske job afhænger af eksport, der er selve forudsætningen for vores velfærdssamfund. Derfor haster det med at få gang i indsatser, der sikrer vores konkurrenceevne. Der er meget at kæmpe for. Den danske regering kan selvfølgelig ikke bestemme, hvornår andre lande skal åbne, men der kan alligevel gøres en del, hvilket vi har 20 forslag til," siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge en rundspørge i DI’s Virksomhedspanel, er eksportvirksomhederne mest fokuserede på tre ting; at genskabe eksporten til virksomhedernes eksisterende markeder, at introducere nye varer og tjenester samt styrke konkurrenceevnen. Hvis danske virksomheder skal fastholde sin styrkeposition efter coronakrisen, er der behov for nye tiltag på EU-niveau og globalt. I eksportkataloget er der ni forslag, der kræver vi styrker samarbejdet uden for Danmarks grænser, mener Lars Sandahl Sørensen:

"Det indre marked er EU’s helt store vækstmotor, og vi skal hurtigst muligt have genoprettet økonomien på vores største og vigtigste nærmarked. Vi skal fremtidssikre vores samfund og økonomi, og det er derfor helt afgørende, at vi kommer tilbage på det grønne vækstspor i EU, så vi ikke styrer ind i en klimakrise efter coronakrisen," siger Lars Sandahl Sørensen. 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik