Teknovation Logo
robot

 
  • Det danske LSP-robotcenter ved Lindø indleder aktiviteterne med Kick Off-arrangement tirsdag den 17. maj.

16. maj 2022, kl. 15:58 

Robotcenter for store konstruktioner på Odense Havn

Selv om centret først skal stå færdigt i 2025, så skydes det danske robotcenter Large Structure Productions, LSP, aktiviteter i gang allerede tirsdag den 17. maj, ved et Kick Off-arrangement på Odense Havn med deltagelse af blandt andet SDU-professor Christian Schlette og Bladt Industries-direktør Anders Søe-Jensen.


Alle taler om den grønne omstilling, men robotterne gør noget ved det. Det er baggrunden for LSP, som er verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier i kombinerede laboratoriefaciliteter.

"Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen," siger SDU-professor Christian Schlette.

LSP er finansieret af 88 millioner kroner fra EU´s REACT-midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang. Faktisk er de involverede partnere så ivrige, at selvom bygningen først står færdig i 2025, så har de planer om at leje sig ind i Odense Havns store haller.

Øget bæredygtighed skal gøre Danmark i stand til at nå målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Samtidig vurderer EU, at der skal investeres 6.000 milliarder frem mod 2050 for at udbygge med 300 GigaWatt.

Det kræver imidlertid en massiv investering i fabrikker og automatiske anlæg. Udvikling af produktionsteknologier - herunder robotløsninger - er derfor en forudsætning for at opfylde kravet om bæredygtighed. Hér kommer LSP ind i billedet, som en essentiel katalysator.

Vestas producerer allerede naceller til hele verden fra Odense Havn, ligesom Bladt Industries skal producere monopæle/substations til europæiske lande og USA.

Netop Bladt Industries er et strålende eksempel på den grønne transformation. Virksomheden lavede tidligere blandt andet fundamenter og platforme til olie- og gasindustrien, men fokuserer i dag udelukkende på havvind og den grønne omstilling gennem produktion af vindemøllefundamenter og transformerstationer:

"Vi har hos Bladt Industries sagt farvel til olie og gas. I dag gør vi det, vi gør bedst, nemlig at gøre en forskel inden for vedvarende energi og offshore vindenergi, hvor Danmark har en unik position," siger direktør for Bladt Industries Anders Søe-Jensen.

Direktøren for den 57 år gamle industrivirksomhed i Aalborg fortæller videre, at hvis Danmark skal bevare den position, kræver det, at vi beholder kompetencer og viden herhjemme og samtidig får en national produktion op at stå:

"Det handler kort sagt om at være foran og udvikle sig konstant. Og LSP er præcist sådan et initiativ, som holder os foran. Robotteknologi og automation er ganske enkelt altafgørende for den grønne omstilling," siger Anders Søe-Jensen.

Ud over flere vindmøller, som i sagens natur betyder mere grøn energi, så har forskere fra SDU fundet tre typer effekter, hvormed robotteknologi bidrager til grøn omstilling: Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering, innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi, samt forebyggelse af skader.

De tre typer af grønne effekter ved anvendelse af robotteknologi i stedet for konventionelle løsninger har én ting til fælles: Der er ikke kun tale om miljømæssige forbedringer, men også om økonomiske besparelser. Robotteknologi er altså ikke kun en vigtig faktor i den grønne omstilling, men øger også virksomhedernes konkurrenceevne, understreges det.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik