Teknovation Logo
robot

 
  • Tidligere har andre forskere arbejdet med powerflow ved brug af simulerede kvantecomputere, men det er aldrig før blevet gjort på en rigtig kvantecomputer, før det lykkedes for forskerne på DTU.

22. juni 2022, kl. 15:47 

Verdens første elnetberegninger på kvantecomputer

Ifølge DTU, bekræfter de første test, at kvantecomputere inden længe kan blive et afgørende værktøj til modellering af fremtidens komplekse elsystem.


DTU’s forskere har som de første i verden anvendt en kvantecomputer til beregninger på elnettet.

Det fremhæver universitetet, og uddyber, at det er sket ved løsning af det såkaldte loadflow-problem, der viser, hvordan den elektriske strøm fordeler sig i det formaskede elnet.  

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Beregningerne af loadflow-problemet udgør fundamentet for en stor mængde mere avancerede beregninger på elnettet, som ikke kan løses med dagens supercomputere.

Resultaterne var så positive, at forskerne nu vil undersøge, hvordan kvantecomputere kan levere realtidsanalyser af stabiliteten af et elnet baseret 100 procent på vedvarende energi, påpeger DTU.

I takt med, at vores energi i stigende grad stammer fra tusindvis af vindmøller og solcelleanlæg, vil det blive en langt mere kompleks opgave at beregne og sikre den nødvendige stabilitet af elnettet og sikre, at kabler og transformere ikke bliver overbelastede, konstaterer universitetet.

"Kvantecomputeren er stadig præget af en del støj i forbindelse med beregningerne. Støjen har indflydelse på præcisionen af resultaterne, ligesom hastigheden på de små 5 qubit computere ikke er høj," siger ph.d-studerende ved DTU Vind og Energisystemer, Brynjar Sævarsson, og tilføjer:

"Vores resultater efterlader dog ingen tvivl om, at kvantecomputeren er et specialiseret værktøj, som fremadrettet vil være bedre at anvende til en del af de beregninger, vi udfører af elsystemet.” 


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik