Teknovation Logo
robot

 
  • Tredimensionelt konfokalmikroskopibillede af en kobberkontakt fremstillet ved hjælp af den laserassisterede proces udviklet af PV2+. Den jævne, halvcirkulære form af kontakten sikrer et højt niveau af elektrisk ledningsevne, fremhæves det.

28. september 2022, kl. 14:16 

Elektrogalvanisering med kobber i stedet for sølv i solceller

Forsker ved det tyske Fraunhofer ISE-institut har udviklet en elektrogalvaniseringsproces, der erstatter det dyre sølv med kobbertråde i solceller og samtidigt hæver produktiviteten, fremhæves det.


Solindustrien avender i dag 15 procent af alt udvundet sølv i verden, men på grund af industriens høje vækstrate står denne andel til at stige kraftigt.

Dette vil, ifølge Fraunhofer ISE-forskerne dog ikke være bæredygtigt, da andre sektorer såsom elektromobilitet og 5G-teknologi også rapporterer om en forventet fremtidig stigning i deres brug af sølv.

Annonce - artiklen fortsætter under banneret


Med fremgangsmåden anvendes en laser til at deponere 19 my-meter tynde kobbertråde, hvilket også er værsentligt tyndere, end når der anvendes det dyre sølv.

Dette resulterer i mindre skygge på det lysabsorberende siliciumlag i solcellen under produktion, hvorfor løsningen også gør solcellen mere effektiv, fremhæves det.

Men forskerne er gået videre end det.

I dag anvendes dyre polymerbaserede lakprodukter eller laminerede folier til at maskere siliciumwaferen i elektrolytbadet. Og korrekt bortskaffelse af polymererne er en dyr proces, der genererer meget affald.

Fraunhofer-folkene er nu lykkedes med erstatte polymererne med aluminium.

Ligesom kobber er aluminium fuldt genanvendeligt og gør ikke kun solcelleproduktionen mere bæredygtig, men også betydeligt billigere.

Og som genanvendelige materialer kan både kobber og aluminium bringe solcelleproduktion meget tættere på en reelt cirkulær økonomi, hvilket forbedrer de miljømæssige og socialeaspekter i af produktionsprocessen, konstaterer Fraunhofer ISE-forskerne.

For at bringe den lovende teknologi til markedet hurtigere har Fraunhofer ISE lanceret spin-off-firmaet PV2+, der sigter mod at etablere et pilotproduktionsanlæg sammen med industrielle partnere i starten af 2023.


  • Del denne artikel på Facebook
  • Del denne artikel på Twitter
  • Del denne artikel på LinkedIn

 

 
 
 
 
 
Teknovation
 
 
Teknovation ApS
Sydvestvej 110, 1
2600 Glostrup
T. 46139000
F. 46139021
M. info@teknovation.dk
CVR Nr. 28680392

 
Copyright © Teknovation ApS
All Rights Reserved.
CMS: Scalar Media

Persondata- og cookiepolitik